Wat zegt een TDS waarde?
Een TDS meter meet de opgeloste vaste delen (Total Dissolved Solids) in het water. Daarmee kunnen we de zuiverheid van water vast stellen. U kunt dit vooral voor het testen van omkeer osmose water gebruiken. Hiervoor hebben wij bijvoorbeeld een DD Inline TDS meter die u kunt plaatsen op uw osmose apparaat voor een continu meting van de TDS waarde
Wanneer u gebruik maakt van een omkeer osmose apparaat en u wilt de kwaliteit (zuiverheid) van het water uit het apparaat meten , meet dan de TDS waarde van het water. Water waar geen verontreinigingen meer in zitten, zal een waarde van 0* laten zien. Hetzelfde geldt voor gedistilleerd water.
Dus hoe hoger de TDS waarde, des te meer verontreinigingen in het osmose/ gedestilleerde water. Voor het meten van โschoon waterโ is een TDS meter dus heel zinvol. โSchoon waterโ is water waaruit alle deeltjes zijn gefilterd en dus rond een TDS van 0 moeten zijn.
*Een TDS waarde van 0 zal met alleen een omkeer osmose apparaat bijna niet haalbaar zijn. Veel aquarium houders sluiten na hun omkeer osmose apparaat nog een harsfilter aan die de laatste verontreinigingen nog uit het water haalt.
Wat meet een TDS meter precies?
Een TDS meter meet de hoeveelheid opgeloste stoffen, zoals mineralen, metalen en zouten. Het meet onder andere calcium, magnesium, natrium en kalium. Een meting wordt uitgedrukt in ppm* (parts per million).
*ppm is gelijk aan mg/L.
Kun je met een TDS meter ook het aquariumwater meten?
Natuurlijk kun je met een TDS meter ook aquariumwater meten. Maar omdat er in het aquarium allerlei toevoegingen kunnen worden gedaan zoals plantenvoeding in zoetwater aquaria en bijvoorbeeld calcium, magnesium en strontium in een zeewaterbak, kun je nooit met zekerheid vast stellen waardoor de TDS een bepaalde waarde heeft bereikt. Komt dit door vervuiling van het water of door de toevoegingen in het aquariumwater?
Conclusie: Een TDS meter is zinvol en aan te raden om uw basis water (bv uw omkeer osmose water) wat u gebruikt in het aquarium te meten. Dit komt omdat u hierbij het liefst een waarde van 0 hebt.
Bij het meten van het aquarium water ligt het wat ingewikkelder. Natuurlijk zegt de TDS waarde iets over de belasting cq vervuiling wat aanwezig is in het aquarium. Echter is niet alles wat in de TDS meting zit verkeerd of schadelijk. Ook veel toevoegingen die kunnen worden toegevoegd aan het water zoals plantenvoeding, magnesium, calcium, fosfaat en andere zaken, kunnen de TDS meting verhogen. Het is dus moeilijk vast te stellen zonder verder onderzoek, wat de toestand van het aquariumwater op dat moment is. Daarvoor zijn specifieke metingen nodig van bepaalde stoffen. Kijk eens op onze pagina meetsetjes voor suggesties. Ook zijn er opties om heel veel waarden in het water elektronisch te meten. Hiervoor hebben wij op onze pagina meet- en regeltechniek produkten van bijvoorbeeld Hanna, maar ook van Milwaukee.
Omrekenen van TDS naar geleidbaarheid eC*.
*EC staat voor de aanduiding electric conductivity oftewel de electrische geleidbaarheid.
In zoetwater is de meeteenheid ยตS/cm (micro-Siemens per cm) en in zeewater wordt in mS/cm (milli-Siemens per cm) gemeten.
Met de formule eC=PPM*1,56 kun je de gemeten TDS in ppm omreken naar eC.
Voorbeelden van eC waarde verschillende water samenstellingen.
- Gedistilleerd water 1 ยตS/cm
- Omkeerosmosewater 20 โ 60 ยตS/cm
- Regenwater (afhankelijk van het gebied) 30- 60 ยตS/cm
- Rio Negro 8 ยตS/cm
- Amazone rivier gemiddeld 8-70 ยตS/cm
- Tanganyika-meer 600 ยตS/cm
- Zeewater 42 mS/cm = 42.000 ยตS/cm